Štitnjača i opadanje kose

Da li je opadanje kose povezano s bolestima štitnjače – gotovo sigurno ne! Opadanje kose je fiziološki, ciklički fenomen, čije ubrzavanje znanost još nije do kraja razjasnila.

Moguće je da prolongirana teška hipotireoza (TSH preko 100 IU/ml) generalnim usporavanjem metabolizma dovede i do nešto sporijeg metabolizma u folikulima vlasišta, ali kod blage hipotireoze kraćeg trajanja s kojom se obično suočavamo u radu s bolesnicima to nikada nije slučaj.

Opadanje kose je prirodan, ciklički fenomen. Nakon određenog vremena, obično više godina, normalno je i fiziološki da folikul vlasišta izbaci cjelu dlaku van. Ponekad je moguće da to više folikula radi odjednom pa se može doimati da se radi o bolesti, ali je to najčešće ipak samo fiziološki proces koji se pojačava i smanjuje u valovima.

Što se same štitnjače tiče, moguće je da autoimuna bolest štitnjače dolazi s povećanim rizikom drugih autoimunih bolesti – ovi bolesnici imaju povećan rizik pojave vitiliga, a moguće i alopeciae areate, ali se nikako ne smije smatrati ove bolesti posljedicom bolesti štitnjače.

Pages
Categories
Meta