Hipotireoza – liječenje

Hipotireoza – liječenje

Hipotireoza – nadomjesno liječenje levotiroksinom (Euthyrox™, Thyraq™, Letrox™)

Hipotireoza je stanje kojeg karakterizira snižena razina hormona štitnjače do kojeg dolazi zbog nedostatne sinteze i lučenja istih od strane štitnjače. Bez obzira na uzroke hipotireoze, liječenje se uvijek provodi oralnim nadomjestkom hormona štitnjače – levotiroksinom. Levotiroksin, koji se na našem tržištu može nabaviti pod imenima Euthyrox™, Thyraq™ i  Letrox™, je sintetska forma hormona terajodotironina (T4) i kao takav se nimalo ne razlikuje od hormona koji proizvodi sama štitnjača. Isto kao i T4, prirodnim putem se metabolizira se u T3, čime se nadomješta i manjak ovoga hormona.

Hipotireoza - Levotiroskin (Euthyrox™, Thyraq™, Letrox™)

Kemijska formula levotiroksina (Euthyrox™, Thyraq™, Letrox™)

Nadomjesno liječenje levotiroksinom je idealan način za kompenziranje hipotireoze jer levotiroksin ima dosta dugo vrijeme poluživota u krvi – oko 7 dana, što podrazumijeva da se idealna razina hormona štitnjače može postići uzimanjem samo jedne doze dnevno. Uzimanje kombinacije levotiroskina i trijodotironina (T3) jednostavno ne bi dalo isti rezultat jer je vrijeme poluživota T3 puno kraće (manje od jednog dana) što bi zahtijevalo uzimanje nekoliko doza hormona tijekom dana. Također, ne preporuča se uzimanje tzv. prirodnih preparata hormona štitnjače.

Dolazi u obliku tablete koju bi trebalo uzimati ujutro “na tašte” barem pola sata prije obroka, prvenstveno iz razloga što se značajno slabije apsorbira ukoliko se uzima zajedno s obrokom.

Levotiroksin, obzirom da je kemijski identičan endogenom T4, nema gotovo nikakvih nuspojava osim onih vezanih uz davanje prevelike doze, a potpuno je siguran za uzimanje tijekom trudnoće.

 

Pages
Categories
Meta