Štitnjača i debljanje

Jesu li štitnjača i debljanje povezani? U većini slučajeva ipak ne!  Debljanje zbog štitnjače se dešava isključivo u teškoj hipotireozi.

Obzirom da hormoni štitnjače reguliraju metabolizam cijeloga organizma, povišena razina hormona metabolizam ubrzava, što znači da se npr. u hipertireozi u kratkom vremenu može izgubiti više kilograma na tjelesnoj težini. Snižena razina hormona (hipotireoza), naprotiv, usporava metabolizam te je tada moguć porast tjelesne težine. Naravno, promjena tjelesne težine je izraženija što je sama hipo ili hipertireoza “teža” (naročito u slučaju više od dvostrukog povećanja ili smanjenja razine hormona štitnjače). Problem gubljenja ili dobivanja na tjelesnoj težini su iznimno rijetki kod blage hipo ili hipertireoze, a uredna razina hormona štitnjače nikada ne dovodi do debljanja ili mršavljenja!

 

Levotiroskin (Euthyrox) i debljanje

Levotiroksin je nadomjesni hormon štitnjače, upravo on kod hipotireoze korigira razinu hormona štitnjače i na taj način vas čuva od stanja koje bi moglo dovesti do dobivanja na tjelesnoj težini.

Pages
Categories
Meta