Hipotireoza

Hipotireoza je stanje kojeg karakterizira snižena razina hormona štitnjače u serumu i posljedično povišena razina TSH, i najčešći je poremećaj funkcije štitnjače.

Najčešći uzrok hipotireoze je kronična autoimuna bolest štitnjače – Hashimotov tireoiditis, upala koja nakon određenog vremena u dijelu bolesnika dovede do tolike razine oštećenja parenhima štitnjače da ona više nije u stanju proizvesti dovoljnu količinu hormona za normalno funkcioniranje organizma. Puno rjeđi su prirođeni uzroci hipotireoze (ageneza štitnjače, lingvalna štitnjača). Treći uzrok je jatrogeni, tj. hipotireoza do koje dolazi kao posljedice liječenja (kirurškog, medikamentoznog, radiojodnog) drugih bolesti štitnjače.

Hipotireoza prvenstveno dolazi sa simptomima kroničnog umora, malaksalosti, a u uznapredovalijim fazama usporene probave, oticanja nogu, ruku, lica, te na kraju miksedema.

Stanje u kojem se bolesnici obično javljaju u ambulantu zove se supklinička hipotireoza, i karakterizira je tek nešto viša vrijednost TSH (od 4,0 do 8,0-10,0 ovisno o laboratoriju), uz urednu vrijednost T3 i T4, (ili FT3 i FT4). Ono što je važno napomenuti je da dio bolesnika s ovakvom vrijednosti TSH ne osjeća nikakve tegobe, dok se ipak veći dio osjeća manje ili više umorno. Pristup ovim bolesnicima, što se terapije tiče, bi trebao biti individualan, i trebao bi se bazirati na dobi bolesnika i razini umora koju osjeća. Ukoliko nisu umorni bolesnicima ne bi trebalo propisivati nikakvu terapiju jer se TSH nakon nekog vremena može i normalizirati. Međutim. mlađim bolesnicima bi ipak trebalo u slučaju izraženog umora i ranije propisati nadomjesnu hormonsku terapiju, prvenstveno jer se kod njih očekuje brži prelazak u klinički fazu, a svakako u svrhu eliminacije simptoma.

Vrijednost TSH iznad 8,0-10,0 ipak podrazumijeva kliničku hipotireozu kod koje bi trebalo odmah započeti nadomijesnu hormonsku terapiju.

 

 

Primjer hipotireoze

Izražena hipotireoza

 

Pages
Categories
Meta