Čvor u štitnjači

Čvor u štitnjači

Može li čvor u štitnjači biti opasan? – U najvećem dijelu slučajeva ne! Problem je u tome da  jedan mali dio čvorova ipak može biti maligan.

Čvor u štitnjači definira se kao abnormalna nakupina stanica koje tvore kvržicu u štitnjači, i ako takav se razlikuje od ciste koju karakterizira nakupljanje tekućine (obično koloidna). Normalno tkivo štitnjače tvori veliki broj mikroskopskih folikula, sferičnih struktura kod kojih stanice štitnjače (tireociti) omeđuju centralnu nakupinu koloida. Ovakva specifična struktura štitnjače znači da se na ultrazvuku štitnjača vrlo ehogeno prikazuje i da je ultrazvukom vrlo jednostavno uočiti bilo kakve promjene u njenoj strukturi.

U prošlosti su se čvorovi u štitnjači otkrivali palpacijski, što je naravno podrazumijevalo da su se čvorovi otkrivali tek kad su bili značajno veliki. Naime, palpacijski je gotovo nemoguće otkriti čvor u štitnjači promjera manjeg od 1 cm, a čak i nešto veći čvorovi mogu promaknuti detekciji ukoliko su mekše konzistencije. Uvođenjem novih dijagnostičkih metoda, i to prvenstveno ultrazvuka, počelo se otkrivati more novih, prethodno skrivenih čvorova u štitnjači. Neke studije navode da gotovo svaka druga žena ima jedan ili više manjih ili većih čvorova u štitnjači. Kod muškaraca je ovaj udio ipak dosta niži, dok razlog za to još uvijek nije otkriven.

Glavni problem čvora u štitnjači je u tome da neki (vrlo mali broj) od čvorova mogu biti maligni, tj. da tu specifičnu kvržicu tvore maligne stanice. Eventualna prisutnost malignih stanica otkriva se citološkom punkcijom koja se navodi ultrazvukom, koja je vrlo precizna metoda u razlikovanju benignih od malignih čvorova. Važno je napomenuti da preciznost citološke punkcije drastično opada s promjerom čvora, tako da se u većini slučajeva ne preporuča punktirati čvorove manje od 1 cm. Pomoću ultrazvuka i citološke punkcije postali smo izrazito precizni u otkrivanju raka štitnjače, do te mjere da se u proveđenju ultrazvučne dijagnostike čvorova najvjerojatnije i pretjeruje.

Ukoliko sumnjate na čvorove u štitnjači, svakako se prvo javite specijalistu koji će procijeniti da li je potrebno i koliko je hitno učiniti ultrazvuk štitnjače i eventualnu citološku punkciju.

 

čvor u štitnjači USG

Ultrazvučni prikaz velikog, cistično degeneriranog čvora u štitnjači

 

 

Čvor u štitnjači – primjeri

 

Veliki čvor u štitnjači

Pages
Categories
Meta