Bolesti štitnjače

Bolesti štitnjače

Bolesti štitnjače ponovo postaju sve veći javnozdravstveni problem. Kada posumnjati na bolesnu štitnjaču i kada se javiti liječniku?

Bolesti štitnjače mogu se svrstati u tri kategorije:

Veličina štitnjače je u prošlosti bila veliki javnozdravstveni problem, prvenstveno zbog tada prisutnog nedostatka unosa joda i posljedične endemske gušavosti. Tada je u nekim djelovima Hrvatske gotovo 85% stanovništva imalo gušu. Danas je ovaj problem praktički eliminiran zbog programa obaveznog jodiranja soli kojim je eliminiran nedostatan unos joda. Dakako, i dalje je ponekad  moguće primijetiti po koju povećanu štitnjaču, ali je to danas ipak rijetkost.

Naprotiv, posljednjih nekoliko desetljeća se primjećuje povećanje broja osoba s kroničnim tireoiditisom autoimune etiologije s posljedičnim povećanjem broja osoba s hipotireozom.

Također, tehnološkim napretkom, i prvenstveno uvođenjem ultrazvučne dijagnostike u obradu bolesti štitnjače, zadnjih desetljeća otkrivamo sve veći broj bolesnika s čvorasto promijenjenom štitnjačom. Sami čvorovi u štitnjači nisu veliki problem jer ne bole, i rijetko imaju tendenciju velikog porasta veličine. Problematika čvorova u štitnjači nalazi se u tome da jedan mali dio čvorova može biti maligan te je bitno razlikovati ove čvorove od benignih koje gotovo nikad ne treba liječiti.

Ukoliko sumnjate na bolesti štitnjače, javite se specijalistu s nalazom TSH, iz ovog nalaza ste specijalistu dali 70% informacija o vašoj štitnjači.

 

Hipotireoza

Hipertireoza

Guša

Čvor u štitnjači

Pages
Categories
Meta