Blog

Lugolova otopina

Lugolova otopina – primjer pretjeranog unosa joda koji itekako može naškoditi štitnjači

 

Mlada bolesnica (20 g) se javlja u ambulantu s teškom hipotireozom.

TSH  >200

FT4  >3,84

FT3  3,56

Anamnestički se saznaje da zadnjih nekoliko mjeseci kao dodatak prehrani uzima Lugolovu otopinu, i to u izrazto visokoj dozi. Štitnjača je palpatorno povećana, izrazito tvrda, ali bezbolna. Bolesnica se, kao posljedica hipotireoze, osjeća izrazito umorno i malaksalo, te je ikterična (žuta)!

Preporučeno je da se prekine s uzimanjem Lugolove otopine, te je u terapiju uvedena niska razina levotiroksina (Euthyrox) kao korekcija hipotireoze, ali ipak s očekivanjem postupne normalizacije hormonskog statusa obzirom na prekid unosa prekomjerne razine joda. Za kontrolu je preporučeno ponoviti hormone štitnjače, ali i razinu bilirubina i jetrenih transaminaza, obzirom na ikterus.

 

Nakon 2 tjedna, bolesnica dolazi na kontrolni pregled. Više nije ikterična, dok se razina hormona štitnjače bitno popravila.

TSH  12,8

FT4  10,1

Razina bilirubina i jetrenih transaminaza je bila uredna, što znači da je žutica najvjerojatnije bila posljedica depozita elementanog Joda u koži!!

 

Iz ovog primjera je vidljivo da prekomjeran unos joda može imati itekako ozbiljne posljedice na funkciju štitnjače (1, 2), ali i na opće stanje organizma, te se nikako ne preporuča uzimati Lugolovu otopinu!!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pages
Categories
Meta