Blog

Veliki čvor u štitnjači

Veliki čvor u štitnjači

Čvor u štitnjači

Ultrazvučni prikaz velikog (promjera do 44 mm, volumena oko 18 cm³), cistično degeneriranog čvora koji zauzima donje dvije trećine lijevog lobusa štitnjače. Citološkom punkcijom dobiven je nalaz nodularne strume (čvor je benigan!!). Desni lobus uredne veličine, tek nešto nehomogenije distribucije odjeka, bez čvorova. Bolesnica je eutireoidna.

Obzirom na veličinu čvora je ipak bolesnici preporučeno kirurško liječenje.

2 Comments - Leave a Comment
 • (Vera Ljubetic) -

  Postovani, godinu dana sam na terapiji Eutyroxa ali slusam neka pozitivna iskustva s Lugol jodoral forte. Imam i cvorove tople i hladne. Zanima me Vase misljenje i savjet, dilema je velika uzeti ili ne???

  • josip.stanicic -

   Poštovana, od uzimanja Lugolove otopine neće biti neke velike pomoći. Lugolova otopina sadrži jod u izrazito visokoj koncentraciji, do te mjere da samo jedna kap otopine ima oko 80 preporučenih dnevnih doza joda. Ukoliko tolika količina joda dospije u štitnjaču može dovesti do velikih problema.
   Ono što je kod Vas najvažnje jest da se vrlo precizno izbaždari terapija levotiroksinom (Euthyrox), jer je u tom slučaju razina hormona štitnjače u vašem krvotoku ista kao u ljudi s poptpuno zdravom štitnjačom. Što se čvorova tiče je također potrebna kontrola specijalista da se dokaže da su svi čvorovi benigni.
   Josip Staničić, dr. med.

 • Leave a comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Pages
  Categories
  Meta